Näin unta, että asuin Kuopion keskustassa keltaisen kerrostalon toisessa kerroksessa, sisustukseni ollessa keltainen ja ruokapöydälläni oli punaruudullinen pöytäliina. Asuin talossa yksin.

Uni ei ollut painajainen, mutta sen voi tulkita painajaismaisesti. Oliko uni enneuni, joka kertoo elämäni tulevasta tylsyydestä, yksin asumisesta rumassa talossa? Ja toisessa kerroksessa. Jos joskus muutan nykyisestä asunnostani, en halua asua näin matalalla - haluan tuntea, kuinka talon perustukset horjuvat Suomen ilmaston leutojen tuulien heilutellessa rakennusta. Toisaalta taas kärsin korkean paikan kammosta, joten 15. kerros ei myöskään kuulu unelmiini.

Sain unihalvauksen viimeyönä, minua pelotti. Makasin sängyssä, kun yhtäkkiä se alkoi täristä ja heilua vallattomasti. Yritin huutaa apua, mutta suuni ei liikkunut, ja kun yritin avata nyrkkiin puristunutta kättäni, se ei auennut. En tiedä, oliko sängyn tärinä mielikuvitukseni tuotetta vai tärisinkö itse niin paljon, mutta en uskaltaut nukkua loppuyönä vaan menin keittämään kahvit.

Naapurin ukko katsoi asuntooni päin yöllä keltaisessa valossa kylpytakki päällä. Teki mieli näyttää sille keskisormea, en kehdannut, sillä seuraavan kerran se kuitenkin runkkaa.